Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

D66: lokaal voor ons allemaal

Ik woon in de kern Sint-Michielsgestel en kom nogal eens het sentiment tegen dat “in Gestel niks kan”. Ik snap dat er frustratie is over het centrum of over De Huif. Maar Gestel is meer dan dat. Het is in mijn ogen een prachtig in het groen gelegen dorp, met mooie voorzieningen en verenigingen. In de afgelopen jaren zijn er mooie zaken bijgekomen, zoals de Touwladder en Parkhagen. Park Ruwenberg ligt er weer prachtig bij en er wordt gewerkt aan een natuurspeelplaats en een kleine waterkrachtcentrale bij het stuw in de Dommel. Een nieuw gezondheidscentrum wordt gebouwd. Het zwembad is ondanks alle bezuinigingen nog open. En ja, D66 wil ook dat er wordt gebouwd in het centrum en dat er goede oplossingen voor het Elde College en De Huif komen. Ook in de andere kernen zijn trouwens nog volop wensen.

Sociaal

De bouw van woningen of gemeenschapshuizen zijn ‘eyecatchers’. Maar er is zoveel meer. De gemeente krijgt een grote rol in sociale voorzieningen, voor werk en inkomen, zorg, begeleiding en jeugdzorg. Het Rijk draagt de nieuwe taken met forse kortingen over aan de gemeenten. Dat betekent dat we die taken efficiënt en vaak ook anders moeten organiseren, met professionals en vrijwilligers. Ik wil me graag inzetten voor een goede uitvoering ervan, met behoud van PGB en kleinschalige zorg.

Herindeling

Om al die nieuwe taken goed uit te voeren moet de gemeente samenwerken met andere gemeenten. Nu is er het plan om de ambtelijke diensten van onze gemeente samen te voegen met Boxtel, Haaren en Vught. De gemeenten blijven dan zelfstandig. D66 kiest liever voor herindeling: dat vinden wij duidelijker en democratischer. Eén gemeente, één bestuur, één ambtelijke dienst. We moeten dan wel meer gaan inzetten op dorps- en wijkraden, referenda en meer ruimte voor burgerinitiatieven, zodat burgers en gemeente dicht bij elkaar blijven staan.

Lokaal

Regelmatig hoor ik in gesprekken dat mensen bij gemeenteraadsverkiezingen op een lokale partij willen stemmen. De Gestelse D66-afdeling is hartstikke lokaal. D66’ers zijn dan wel lid van een landelijke politieke vereniging, maar D66 Sint-Michielsgestel bedrijft lokale politiek. We leggen wel makkelijk contact met andere D66’ers in omliggende gemeenten, de provincie of Den Haag. Kom eens langs bij onze afdeling. Stem in ieder geval op 19 maart. Bij voorkeur op D66 en bijvoorbeeld op onze hoogste vrouw, Marom Portier-Ayoubi uit Gemonde.

Alexander van den Dungen, lijsttrekker D66 Sint-Michielsgestel
fractie@d66gestel.nl
Gepubliceerd op 09-03-2014 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018