Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 oktober 2020

Sint-Michielsgestel: klimaatneutraal in 2040.

Onze gemeente heeft uitgesproken dat men in 2040 klimaatneutraal wil zijn. Maar wat betekent dit nu precies en wat zijn de te nemen stappen?

Het belangrijkste is dat er geen uitstoot meer is van schadelijke gassen. Nu heeft Sint-Michielsgestel geen bedrijven binnen haar grenzen die veel uitstoot produceren, dat is een meevaller. Het gaat dus in eerste instantie om de wijze van verwarmen van ons huis en het gebruik van warm water. En dan is er de uitstoot van auto’s, bussen en vrachtwagens die lopen op fossiele brandstoffen.

Bij dit laatste item zijn wij afhankelijk van de landelijke wetgeving die de verkoop van ‘fossiele’ auto’s per 2030 gaat verbieden. In 2040 zal het overgrote deel van ons wagenpark wel elektrisch zijn. Er komt ook een doorbraak aan in accu techniek. Wie recentelijk de jaarlijkse Tesla batterij-dag heeft gevolgd, zal dit beamen! Elektrische auto’s worden veel goedkoper, nu al in het gebruik ervan, t.o.v. benzine en diesel auto’s. Het gebruik van waterstof voor verwarming of privé vervoer wordt pas een reële optie als er een overschot aan elektriciteit is, want het produceren ervan kost op dit moment meer dan 2x zo veel als het directe gebruik van elektriciteit. Een actuele vergelijking tussen een accu- en een waterstof-auto: 1 kg waterstof kost 50 kWh aan stroom en je komt er 100 km ver mee. Een accu auto verbruikt tussen de 14 en 18 kWh per 100 km.

Nu hebben ook woningbouwverenigingen zich verbonden aan het behalen van de klimaatdoelen, maar hier wordt een kink in de kabel zichtbaar. Zij verbinden zich op dit moment niet persé aan 2040, maar houden 2050 aan om al hun huizen van het gas af te halen. De consequentie hiervan voor het 2040-streven van de gemeente Sint-Michielsgestel is duidelijk! D66 vraagt zich af waarom de gemeente Sint-Michielsgestel dit niet afgestemd heeft met de woningbouwverenigingen en zal de wethouder hierover vragen stellen.

De landelijke regering stelt dat iedere gemeente de productie van lokale energie moet stimuleren. Voorlopig betekent dit zonnepanelen, windenergie en, jawel, waterkracht. In feite is ook woningisolatie en een warmtenet een energiebron. Gelukkig hebben veel bewoners de rekensom al gemaakt en gezien dat een investering in isolatie zichzelf terugbetaalt. Het gaat om het financieren van de investering. D66 vindt het dan ook positief dat de gemeente hiervoor een goedkope lening ter beschikking stelt aan eigenhuis bezitters. Een lening van € 5000,- terugbetalen in 10 jaar met 1% rente lukt met een maandelijkse besparing op de energierekening van zo’n € 45,-. D66 hoopt wel dat de salderingsregeling nog minstens tot 2025 blijft doorlopen, met als reden dat het aanschaffen van een accu om zonne-energie op te slaan pas over 2 tot 3 jaar goedkoper wordt. Met een accu kan je goedkope elektriciteit opslaan om die tijdens piekmomenten weer te gebruiken!

Binnen onze gemeentegrens kunnen we nog veel zonnepanelen op daken leggen. Windenergie kan veel opleveren. Het actuele stroomverbruik van de gemeente kan je met 5 land-windmolens afdekken, maar de plaatsingsmogelijkheden zijn beperkt. D66 hoopt dat de acceptatie ervan kan worden vergroot door participatie van omwonenden.

Hoe kan je nu van het gas afgaan? Dat begint met je huis isoleren en elektrisch (inductie) koken. Een zonneboiler kan interessant zijn, is met subsidie aan te schaffen en scheelt 200 m3 gas per jaar. Een hybride warmtepomp is op dit moment de voordeligste keuze, maar alleen als je huis goed geïsoleerd is. Deze werkt samen met een hr-cv-ketel en vermindert het gasverbruik met meer dan 50%, maar daar komt al gauw 2000 kWh aan stroom bij. Hiermee ga je dus in de komende 15 tot 20 jaar in de goede richting. Het gebruik van een hybride warmtepomp wordt voordeliger als de salderingsregeling vervalt en je zelf stroom produceert.

Er zijn drie manieren om helemaal van het gas af te gaan.

  1. Een elektrische cv ketel. Die kost rond de 1000 euro en verbruikt veel stroom. Bij een gemiddeld huis zo’n 12.000 kWh per jaar. Dit raden wij niet aan, tenzij je een overvloed aan eigen stroom produceert die binnenkort zonder saldering aan het stroomnet moet worden geleverd.
  2. Een warmtepomp. Deze is nu nog meer dan 4x duurder dan een de elektrische cv ketel, maar verbruikt ook 3x minder stroom. Dan heb je de duurdere aanschafprijs binnen 3 jaar terugverdiend. Een nadeel kan zijn het lawaai van de buitenunit, maar er wordt gewerkt aan verbeteringen. In 2020 is er een strengere eis gekomen tegen geluidsoverlast.
  3. Een warmtenet. Hier is nog veel aan de hand. Zo zijn de eenmalige aansluitkosten voor een woning in 2020 verviervoudigd (4500 euro) en je betaalt 1500 euro voor de jaarlijkse levering. Niet heel voordelig… De gemeente heeft hier een belangrijke taak. De komende jaren moet men een strategie gereed hebben, anders vervalt 2040 tot een marketing slogan.

Hoe sneller de CO2 uitstoot vermindert, hoe beter! Klimaatneutraal houdt ook in het intomen van onze afvalproductie en beter waterbeheer, het afkoppelen van hemelwater van het riool.

De verantwoordelijke wethouder heeft van de gemeenteraad al de opdracht gekregen om sneller een goed en efficiënt afvalbeleid te ontwikkelen. D66 zal het beleid van de gemeente hier aangaande volgen en stimuleren, want de haalbaarheid van 2040 vinden wij heel belangrijk.

Heb je vragen en/of opmerkingen? Stuur deze naar fractie@d66gestel.nl.