Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 28 februari 2019

Duurzaamheid: pakken we samen de handschoen op?

Op zaterdag 26 januari werd de lang verwachte duurzaamheidsconferentie van Sint-Michielsgestel gehouden. Omdat de coalitie van PPA, VVD en CDA sinds de verkiezingen elke discussie over duurzaamheidsbeleid uitstelde tot deze conferentie hadden we goede hoop dat dit dan het moment zou zijn waarop het college met concrete plannen zou komen. Plannen om haar doelstelling – een energieneutrale gemeente in 2040 – te gaan halen.

 

Hete aardappel

Dat bleek ijdele hoop. De conferentie, hoe goed bedoeld ook, bleef vooral steken in veel praten en vooral naar anderen kijken. Het nieuwe punt op de horizon is de aangekondigde duurzaamheidsvisie die dit jaar af moet zijn. Geen heldere visie van het college, maar een document dat tot stand moet komen in duurzaamheidscafe’s in onze gemeenschapshuizen.

Voor D66 overheerst de indruk dat de hete aardappel zo steeds vooruit wordt geschoven. Het is zo allemaal wel erg vrijblijvend; D66 ziet graag meer ambitie en wil dat de gemeente Sint-Michielsgestel, samen met de provincie, zelf de regie neemt.

 

Regie nemen en aan de slag

Daar hebben we ook concrete plannen voor. D66 pleit bijvoorbeeld voor de aanleg van warmtenetten met centrale warmte-koude opslag in nieuwe woonwijken en voor windenergie langs de Zuid-Willemsvaart. Maar ook op kleine schaal zijn we druk bezig. Zo organiseerde D66 Noord-Brabant recent een cursus in het provinciehuis over het waterzijdig inregelen van CV installaties, iets dat steeds minder vaak gedaan wordt. Daardoor wordt er te heet gestookt of is de installatie niet in balans. De CV ketel werkt dan minder efficient en er gaat veel warmte verloren. Vol belangstelling luisterde een volle zaal naar tips hoe je met relatief eenvoudige maatregelen al snel 10 tot 20% aan stookkosten kunt besparen, zonder comfort in te leveren.

Anne-Marie Spierings, lijsttrekker D66 Noord-Brabant: “We moeten van woningcooperaties vragen dat ze dit soort maatregelen op korte termijn, bijvoorbeeld binnen 2 jaar, treffen in al hun woningen. Mensen met een sociale huurwoning kunnen die besparing op hun energienota immers het hardst gebruiken.” Roel Bouwman, fractievoorzitter D66 Sint-Michielsgestel: “Wij moeten als gemeente ook eigenaren van woningen helpen om hun woning met dit soort maatregelen te verduurzamen, bijvoorbeeld door een goedkope en toegankelijke duurzaamheidslening te verstrekken.”

Maar met geld alleen zijn er nog niet. Veel woningbezitters, maar ook bedrijven, stellen zich afwachtend op. D66 ziet daar dan ook een belangrijke taak voor de gemeente: actief voorlichten, stimuleren en waar nodig helpen. Zodat we samen de handschoen oppakken, op weg naar een energieneutraal Sint-Michielsgestel.