Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 11 maart 2018

PvdA en D66: Pak Hoogstraat nu goed aan

“Zo veel en zo snel mogelijk doorgaand autoverkeer van de Hoogstraat halen. Hiervoor in overleg met de omwonenden een goed plan maken. Dat betrekken bij de herinrichting van het Mercuriusplein. ” Zo luidde een D66-PvdA-motie 8 maart in de gemeenteraad. Een week eerder deden ze een indicatief kentekenonderzoek. Hoeveel auto’s die de Hoogstraat in rijden komen er even later aan de andere kant weer uit? Voor beide richtingen bleek dat méér dan vijftig procent.

Jarenlang
Roel Bouwman, D66-raadslid: “Dagelijks rijden er 7800 voertuigen door de Hoogstraat. Dat had de gemeente al uitgezocht. En ook hoeveel autoverkeer door het hele dorp heen rijdt. Maar niet voor de Hoogstraat alleen. Terwijl juist daar omwonenden en weggebruikers de problemen ervaren.” PvdA-raadslid Jan Pieter Vermeulen: “Fietsers voelen zich onveilig. Voetgangers kunnen moeilijk oversteken. Omwonenden hebben last van geluid en fijnstof. Dat wilden we al jarenlang oplossen. Maar op de weg langs het kanaal liep je vast. Na de ombouw niet meer. Daarom is het nu tijd voor de gemeente om de Hoogstraat aan te pakken. Het kan de helft van de auto’s schelen!”

ANWBborden
Kijk eens op de rotonde bij het Mercuriusplein. Het ANWB-bord richting Rosmalen wijst de Hoogstraat in. Dat geldt ook voor richting Middelrode bij de Fuik. “Beide borden een kwart slag draaien, richting N279. Hoe moeilijk kan dat zijn?”, aldus Vermeulen. “Het moet logisch worden om af te slaan, ”vult Bouwman aan: “Gewoontegedrag doorbreken. De N279 kost hooguit één minuut meer en is vaak sneller. Het moet alleen nog in het systeem van mensen komen.”

Autoluw
Alleen de VVD steunde de D66-PvdA-motie, omdat die ook vroeg het onderzoek officieel over te doen. “Meten is weten”, aldus Bart van de Hulsbeek. Zelfs Marom Portier, nummer twee van Groen Links stemde tegen. Terwijl haar lijsttrekker de avond ervoor nog voor een autoluw Berlicum had gepleit. Ook het CDA deed niet mee, terwijl dat toch voor verkeersmaatregelen in de Hoogstraat is. Ook PPA, DorpsGoed en DGC stemden tegen. Blijkbaar vinden lokale partijen vooruit kijken moeilijk.

Tijdelijk
Het bestaande probleem bij Beekveld tijdelijk oplossen wilde de hele raad wel. Dat was een andere motie. Niemand wil meer wachten tot de hele wijk af is. Een VVD- CDA- motie om geld uit te trekken voor méér tijdelijke maatregelen kreeg geen meerderheid. Bouwman en Vermeulen: “Hoezo tijdelijk? Bij Beekveld, ja!. Maar voor de rest: pak de Hoogstraat nu in één keer goed aan! “ Reacties? fractie@d66gestel.nl òf sintmichielsgestel.pvda.nl